- Expert Voice
H ομάδα σου υπέρ-εργάζεται, αλλά εξακολουθεί να μην αποδίδει


Μαίρη Σπαθάρη
Tίτλος: Οργανωσιακή Ψυχολογός & Corporate Coach, Συγγραφέας και Δημιουργός Διαδικτυακών Βιβλίων Ανάπτυξης Δεξιοτήτων,
www.maryspathari.gr
Πολύ νωρίς στη ζωή μας, όλοι διδασκόμαστε από τους ενήλικές γύρω μας τη σημασία της σκληρής δουλειάς. Ωστόσο, αυτό που σπάνια διευκρινίζεται είναι ότι η σκληρή δουλειά εκφράζεται με δύο εξίσου σημαντικές μορφές: την προσπάθεια για απόδοση και την προσπάθεια για βελτίωση. Η πρώτη αφορά την εστίαση στην αψεγάδιαστη εκτέλεση καθηκόντων, ενώ η δεύτερη αφορά την αναζήτηση νέων τρόπων για συνεχή εξέλιξη.
Σε πολλούς οργανισμούς, οι ομάδες τείνουν να εγκλωβίζονται στη «ζώνη απόδοσης» (performance zone), απορροφημένες από την επιδίωξη να εκτελούν τις εργασίες τους όσο καλύτερα μπορούν, χωρίς να αφήνουν χώρο για μάθηση ή αναστοχασμό. Η συνεχής εστίαση στην εκτέλεση μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση παραγωγικότητας, ενώ συχνά οδηγεί σε στασιμότητα και εξάντληση. Αντίθετα, η «ζώνη μάθησης» (learning zone) ενισχύει την αποτελεσματικότητα, επιτρέποντάς μας να ολοκληρώνουμε τις εργασίες μας με τρόπους που είναι πιο δημιουργικοί, ενδιαφέροντες και απολαυστικοί.
Παρακάτω θα βρείτε πέντε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να μετακινήσετε τις ομάδες σας από τη ζώνη απόδοσης προς τη ζώνης μάθησης, ενισχύοντας την ανάπτυξη, την αλλαγή και την ουσιαστική πρόοδο.
1. Ενσωματώστε ευκαιρίες μάθησης στις καθημερινές ρουτίνες
Η μάθηση μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητας μιας ομάδας, αρκεί να προσαρμόσετε τις διαδικασίες σας ώστε να ενισχύουν τον αναστοχασμό και την αυτοβελτίωση. Σχεδιάστε συστήματα (ρουτίνες) που όχι μόνο στοχεύουν στην επίτευξη στόχων, αλλά και στην εξέταση των εμπειριών και αποτελεσμάτων.
- Αναδιαμορφώστε τις ατζέντες συναντήσεων για να περιλαμβάνουν τμήματα όπου οι συμμετέχοντες μοιράζονται ερωτήσεις, δυσκολίες, λάθη ή νέες ιδέες.
- Ενσωματώστε check lists που περιλαμβάνουν βήματα για αναστοχασμό, όπως το «τι πήγε καλά», «τι χρειάζεται βελτίωση», «ποια εμπόδια ξεπεράσαμε και με ποιον τρόπο», και «τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά».
- Προσθέστε mid-action και after-action reviews στα projects για να εξάγετε χρήσιμα συμπεράσματα που θα οδηγήσουν σε βήματα αλλαγής. Χωρίς αλλαγές, δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη.
- Ενθαρρύνετε την ομάδα να επαναξιολογεί διαδικασίες ή εργαλεία μετά από λάθη, με στόχο τη βελτίωση και την πρόληψη παρόμοιων προβλημάτων.
- Αναλογιστείτε ως διευθυντής τη δική σας στάση και πως αυτή ενισχύει την νοοτροπία αρχάριου ή συντηρεί ένα πιο σταθερό (fixed mindset) τρόπο σκέψης:
- Γνωρίζει η ομάδα ποια δεξιότητα προσπαθώ να βελτιώσω;
- Πόσο συχνά ζητώ ανατροφοδότηση από συναδέλφους ή μέλη της ομάδας μου;
- Πόσο συχνά όταν αναγνωρίζω ότι δεν γνωρίζω κάτι, ζητάω τη γνώμη των άλλων;
- Με ποιον τρόπο μοιράζομαι και επικοινωνώ τα λάθη και τα διδάγματά που παίρνω από τις εμπειρίες μου με την ομάδα;
Ενδεχομένως να ανησυχείτε ότι τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη της ομάδας ή του οργανισμού προς εσάς και τις ικανότητές σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές ακριβώς οι πρακτικές δημιουργούν τις βάσεις για μεγαλύτερη επιτυχία. Ενισχύουν τη μάθηση μέσα από κάθε εμπειρία, ενώ παράλληλα εδραιώνουν ένα περιβάλλον ψυχολογικής ασφάλειας. Ένα περιβάλλον όπου η ομάδα μπορεί να αναστοχάζεται και να εξετάζει κάθε δράση, επιλογή ή εξέλιξη με κριτική ματιά.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τα μέλη αισθάνονται αυτοπεποίθηση να εκτεθούν, να μοιραστούν τις ιδέες τους, και να είναι πιο δεκτικά στην ανατροφοδότηση, έχοντας ως στόχο τη συνεχή βελτίωση και ανάπτυξή τους.
3. Βοηθήστε την ομάδα σας να επιλέγει συνειδητά ζώνη
Καθοδηγήστε την ομάδα σας να αναγνωρίζει πότε χρειάζεται να εστιάσει στην απόδοση και πότε στη μάθηση. Η σωστή επιλογή ζώνης είναι καθοριστική τόσο για την ευελιξία, όσο και την αποτελεσματικότητα της πρώτης.
- Κατά τη διάρκεια έντονων περιόδων με πιεστικές προθεσμίες, υποστηρίξτε τη ζώνη απόδοσης, εστιάζοντας στην εκτέλεση.
- Σε μακροπρόθεσμα έργα ή λιγότερο πιεστικές περιόδους, ενθαρρύνετε την ομάδα να δοκιμάσει νέες ιδέες και να πειραματιστεί.
- Δημιουργήστε μηνιαίες συναντήσεις όπου οι ομάδες μοιράζονται μαθήματα, εμπειρίες ή προτάσεις για αλλαγές.
- Αναθέστε την ανάλυση αποτυχιών σε ασφαλές περιβάλλον, δίνοντας έμφαση σε διδάγματα και τρόπους βελτίωσης.
«Τί δεν πήγε τόσο καλά στο Project που παραδώσαμε;»
«Ποια σημεία της διαδικασίας ή της συνεργασίας μάς δυσκόλεψαν;»
«Τί μας μαθαίνει αυτό;»
Η συμμετοχή σας στη διερεύνηση των αποτυχιών της ομάδας μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την ενίσχυση μιας κουλτούρας συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, αναδεικνύεται η ισότιμη συμβολή όλων, καθώς και η αξία της ευαλωτότητας—αφού δεν υπάρχει τίποτα πιο αυθεντικό και ανθρώπινο από την παραδοχή των αστοχιών ή των λαθών μας. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου κάθε μέλος της ομάδας αισθάνεται ελεύθερο να εκτεθεί, να μοιραστεί τις σκέψεις του και να ανοίξει τον εαυτό του στη διαδικασία ανατροφοδότησης, συμβάλλοντας στη συλλογική ανάπτυξη και βελτίωση.
5. Αναδείξτε τη σημασία του feedback
Η ανατροφοδότηση είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης που μπορεί να μετασχηματίσει την κουλτούρα μιας ομάδας. Δώστε έμφαση στο γιατί, το πότε και το πώς τη ζητάτε, αλλά και την αξιοποιείτε.
- Αποσαφηνίστε τον σκοπό, το χρονικό πλαίσιο και τον τρόπο με τον οποίο ζητάτε ανατροφοδότηση από πελάτες, συναδέλφους, διευθυντές, υφισταμένους και άλλους συνεργάτες. Η ανατροφοδότηση αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο που σας επιτρέπει να κατανοήσετε τι λειτουργεί αποτελεσματικά στην ομάδα σας, ενώ παράλληλα σας δίνει ιδέες για αλλαγές και βελτιώσεις. Με σωστό συντονισμό, μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να ενισχύσετε όχι μόνο την παραγωγικότητα, αλλά και για να διαμορφώσετε μια κουλτούρα ανάπτυξης και συνεργασίας.
- Δημιουργήστε καθημερινά συστήματα, όπως τα standups- σύντομες, δηλαδή, καθημερινές συναντήσεις κατά τις οποίες τα μέλη της ομάδας μοιράζονται γρήγορες ενημερώσεις για το τι δουλεύουν, ποια εμπόδια αντιμετωπίζουν και τι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν. Αυτές οι συναντήσεις δεν είναι μόνο ενημερωτικές, αλλά λειτουργούν και ως εργαλείο για να ενισχύουν τη συνεργασία, να εντοπίζουν γρήγορα τα προβλήματα και να κρατούν όλους ευθυγραμμισμένους με τους στόχους. Με τον τρόπο αυτό, η ομάδα παραμένει συγκεντρωμένη και προσανατολισμένη στην πρόοδο, δημιουργώντας παράλληλα ένα πιο δυναμικό και συνεργατικό κλίμα.
Εστιάζοντας στην απόδοση του σήμερα, θυσιάζουμε την μάθηση του αύριο
Η έλλειψη συνειδητοποίησης σχετικά με τους δύο τύπους προσπάθειας, σε συνδυασμό με την τάση μας να υπερεκτιμούμε το παρόν και να υποτιμούμε το μέλλον, καθώς και την παρουσία συστημάτων που δεν έχουν σχεδιαστεί για μάθηση, μας οδηγεί συχνά σε ανεπαρκή επένδυση στην ανάπτυξη – τόσο τη δική μας, όσο και της ομάδας μας.
Συχνά σκεφτόμαστε ότι η μεγαλύτερη ενασχόληση με τη μάθηση μπορεί να μειώσει την απόδοσή μας, όμως τα ερευνητικά δεδομένα που έχουμε πια στα χέρια μας διαφωνούν: Οι κορυφαίοι performers είναι εκείνοι που εντάσσουν συστηματικά τη μάθηση στην καθημερινότητά τους.
Δεν απαιτείται να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο (όπως λανθασμένα υποθέτουμε), αλλά να αλλάξουμε στον τρόπο που εργαζόμαστε (και ζούμε).
Όταν εξερευνούμε συνειδητά νέες ιδέες, δοκιμάζουμε καινούργιους τρόπους εργασίας, κάνουμε ερωτήσεις, πειραματιζόμαστε, αναλύουμε τα λάθη μας και ζητάμε ανατροφοδότηση, ανακαλύπτουμε τρόπους να εργαζόμαστε πιο έξυπνα και να επιτυγχάνουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Με την επένδυση στη μάθηση, διασφαλίζετε ότι οι ομάδες σας δεν περιορίζονται απλώς στην απόδοση, αλλά πραγματικά ευημερούν. Με την ικανότητα να προσαρμόζονται δυναμικά σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον, δεν αποκτούν μόνο τις γνώσεις που χρειάζονται, αλλά καλλιεργούν και αναπτύσσουν ουσιαστικές δεξιότητες που τις καθιστούν πιο ευέλικτες, αποδοτικές, και κυρίως ανθεκτικές σε βάθος χρόνου.
Share
Περισσότερα Άρθρα

Προτεινόμενα