Τι σημαίνει managing up ;
To managing up αναφέρεται στην ικανότητα ενός εργαζόμενου να διαχειρίζεται (managing) τη σχέση του με τον manager (up) του. Αυτό σημαίνει να μπορεί να καλλιεργήσει μια παραγωγική και εποικοδομητική εργασιακή σχέση μαζί του. Βασίζεται στο να μπορεί κανείς να κατανοήσει τον manager του, πως του αρέσει να διοικεί και να επικοινωνεί με τους άλλους. Έτσι, μπορεί και ο εργαζόμενος να προσαρμόσει τον τρόπο εργασίας του αλλά και επικοινωνίας του με τον manager του, με βάση το τι ο τελευταίος προτιμά, με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι δημιουργηθεί ένα λειτουργικό εργασιακό κλίμα με σκοπό με την αμοιβαία κατανόηση και ανάπτυξη. Επίσης, ο υφιστάμενος που ακολουθεί το managing up, γνωρίζοντας καλά τον manager του, μπορεί και ενεργεί έγκαιρα, προλαμβάνοντας καταστάσεις, διευκολύνοντας έτσι τον προϊστάμενό του και φέρνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα για τον οργανισμό. Παράλληλα, κρατά συνεχώς ενημερωμένο τον manager του για οποιαδήποτε αλλαγή, εμπόδιο ή πρόοδο προκύψει. Μέσω του managing up μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές καθώς δημιουργείται ένα αρμονικό και συνεργατικό κλίμα όπου ο καθένας μπορεί να εργαστεί αποτελεσματικά, δημιουργείται μία καλή σχέση μεταξύ των δύο πλευρών κι επίσης ο καθένας είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους του (π.χ. αύξηση πωλήσεων και ανάπτυξη καριέρας).
Τι δεν είναι managing up ;
Επομένως managing up δεν σημαίνει χειραγώγηση ή επίβλεψη του manager από τον υφιστάμενό του. Δεν σημαίνει ότι o υφιστάμενος πείθει τον manager του επειδή άσκησε υπερβολική πίεση πάνω του ή επειδή έγινε κόλακας. Ο υφιστάμενος αναγνωρίζει και κατανοεί το στυλ επικοινωνίας του manager του χωρίς ωστόσο να το κρίνει ή να κάνει συστάσεις. Ακόμα και όταν ο υφιστάμενος δίνει feedback, εστιάζει στην παροχή λύσεων και όχι στην υπερτόνιση και το σχολιασμό των λαθών που μπορεί να έγιναν. Γενικά βασίζεται στην έγκαιρη ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών και όχι στην απόκρυψη τους. Σκοπός είναι η ανάπτυξη καλής επικοινωνίας και η αποδοχή και όχι η διαμόρφωση του manager στον τέλειο ηγέτη. Τέλος, μέσω αυτής της καλής σχέσης μπορεί ο υφιστάμενος να βοηθήσει τον manager να πάρει μια απόφαση, αλλά δεν σημαίνει ότι μπορεί να κρίνει ή να αμφισβητεί τις αποφάσεις και τις ενέργειές του.
Managing up μέσα από παραδείγματα
- Πριν από κάποιο meeting ή συνέντευξη (ή οποιαδήποτε άλλη σημαντική συνάντηση) ο υφιστάμενος προετοιμάζει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πληροφορίες ώστε να έχει ο manager ό,τι χρειάζεται συγκεντρωμένο και να είναι προετοιμασμένος.
- Αν ο υφιστάμενος αντιληφθεί κάποια δυσκολία η οποία δεν επιτρέπει τη ροή της εργασίας τότε την αναφέρει άμεσα στον προϊστάμενό του πριν επεκταθεί περισσότερο, προτείνοντας μάλιστα και κάποια λύση.
- Ο υφιστάμενος προσαρμόζεται στις προτιμήσεις του manager. Για παράδειγμα αν προτιμά να λαμβάνει τις πληροφορίες για τα meeting του μέσω email, με αυτόν τον τρόπο τις επικοινωνεί ο υφιστάμενος.
- Ο υφιστάμενος παρέχει μία φορά τη βδομάδα π.χ. κάθε Παρασκευή στον προϊστάμενο αναφορά με όλα τα σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις της εβδομάδας, χωρίς να περιμένει να τις ζητήσει ο προϊστάμενος.
Τι μπορεί να προσφέρει;
- Καλύτερη επικοινωνία. Ενθαρρύνεται η ανοιχτή και με διαφάνεια επικοινωνία μεταξύ προϊστάμενου και υφιστάμενου κι έτσι ενισχύεται η ξεκάθαρη κατανόηση των στόχων και των προσδοκιών μειώνοντας την ασάφεια και αποφεύγοντας τις συγκρούσεις.
- Μεγαλύτερη δέσμευση. Όσο καλύτερα επικοινωνούν οι δύο πλευρές και όσο περισσότερο νιώθει να ακούγεται και να εκτιμάται ο υφιστάμενος τόσο περισσότερο δεσμεύεται προς τον οργανισμό.
- Καλύτερη απόδοση. Μέσω και των παραπάνω, ο υφιστάμενος νιώθει δέσμευση προς τον οργανισμό και προσπαθεί για τα μέγιστα με σκοπό την ανάπτυξη του οργανισμού αλλά και του ίδιου. Παράλληλα, η συνεργατική αυτή σχέση οδηγεί σε γρηγορότερα και καλύτερα αποτελέσματα και από τις δύο πλευρές.
- Μεγαλύτερη προσωπική ανάπτυξη. Σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας εκτίμησης όπου τα άτομα νιώθουν ψυχολογική ασφάλεια και αυξημένη συνεργατικότητα και μέσω της ανταλλαγής ιδεών και feedback μπορούν να αναπτυχθούν και σε προσωπικό επίπεδο και οι δύο πλευρες.
Ποιους κινδύνους κρύβει ;
- Καταπάτηση ορίων. Αυτό σημαίνει ότι ένας υφιστάμενος μπορεί να ξεφύγει από τα όρια της δημιουργίας μιας λειτουργικής και παραγωγικής σχέσης με τον manager του δημιουργώντας την αίσθηση της κυριαρχίας και της αμφισβήτησης του προϊστάμενού του. Σκοπός είναι η βελτίωση των διαδικασιών και όχι η επιβολή της άποψης του υφιστάμενου.
- Εικόνα χειραγώγησης. Συχνά, εαν ο υφιστάμενος δεν μπορέσει να εφαρμόσει με τον κατάλληλο τρόπο το managing up μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι θέλει να χειραγωγήσει τον προϊστάμενό του. Σκοπός όμως είναι, να βοηθηθεί κάθε πλευρά το ίδιο και σαν σύνολο, και όχι προς το συμφέρον του υφιστάμενου.
- Ευθυγράμμιση με τους οργανωσιακούς στόχους. Πολλές φορές, το όραμα ή ο τρόπος σκέψης των προϊστάμενων διαφέρει από τους σκοπούς του οργανισμού. Ωστόσο, ναι μεν ο υφιστάμενος προσαρμόζεται στο στυλ του manager του, προσπαθεί όμως να το κάνει με τρόπο με τον οποίο δεν ξεφεύγει και από το όραμα του οργανισμού.
- Διατήρηση ανεξαρτησίας. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η πραγματική και καλή δουλειά από την πλευρά του υφιστάμενου. Βρίσκεται στη θέση αυτή επειδή το αξίζει και όχι επειδή έχει δημιουργήσει καλή σχέση με τον προϊστάμενο. Σε τέτοια περίπτωση δημιουργείται εξάρτηση από εκείνον και αδυναμία διατήρησης της θέσης χωρίς εκείνον.
Γιατί ένας εργαζόμενος να κάνει managing up ;
Πέρα από τα οφέλη που αναφέρθηκαν προηγουμένως και αφορούν κυρίως κοινά συμφέροντα, μπορεί να υπάρξουν υψηλά οφέλη και αποκλειστικά προς τον εργαζόμενο. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεαστούν οι αξιολογήσεις απόδοσης, οι προαγωγές και οι ευκαιρίες του. Ως συνέπεια, επηρεάζεται και ο ρυθμός προόδου του υφιστάμενου και ως προς τη θέση αλλά και ως προς το μισθό και αναδιαμορφώνεται η αξία του για τον οργανισμό. Ακόμα, μπορεί ο υφιστάμενος να γίνει απαραίτητος για τον οργανισμό. Τονίζεται ξανά, όχι επειδή “πάει με τα νερά” του προϊστάμενού του ούτε επειδή του κάνει κομπλιμέντα, αλλά καθαρά για την αξία και την πολύτιμη δουλειά του.
Εάν βρίσκεστε σε αυτή τη θέση του υφιστάμενου, είναι πολύ σημαντικό και φυσικά συμφέρον και για εσάς να διατηρείτε μια αρμονική σχέση με τον manager σας. Με αυτό τον τρόπο, η καθημερινότητά σας στην εργασία σας θα είναι πολύ πιο ευχάριστη και λειτουργική αλλά και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της καριέρας σας. Ακόμα κι αν υπάρχουν προβλήματα ή δυσκολίες στη σχέση σας με τον manager σας ή ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο διοικεί, είστε σε θέση να βελτιώσετε την κατάσταση αυτή εφαρμόζοντας το managing up.

Τι τύπο manager έχετε και πως θα εφαρμόσετε το managing up;
Υπάρχουν διάφοροι τύποι manager, κάποιοι από τους οποίους αναφέρονται παρακάτω:
- Κάποιον νέο που δεν γνωρίζετε από πριν
- Τον ανασφαλή
- Έναν που τα ξέρει όλα
- Έναν που τα κάνει όλα
- Τον αναποφάσιστο
- Αυτόν που δεν έχετε συναντήσει ποτέ από κοντά γιατί εργάζεστε μακριά
- Αυτόν που δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις
- Αυτόν που δεν έχει όλα τα απαραίτητα skills
Ανάλογα με τον τύπο manager που έχετε πιθανώς θα αντιμετωπίσετε συγκεκριμένες προκλήσεις. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες γενικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε το managing up σε κάθε περίπτωση.
Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε ακριβως τον manager σας, τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει ώστε να είστε σε θέση να κατανοήσετε τι θέλει ή τι έχει ανάγκη κάθε στιγμή. Έτσι, θα μπορείτε να παρουσιάζετε τις ιδέες σας με τον καταλληλότερο τρόπο ώστε να τις δεχτεί, και θα είστε σε θέση να επιλύετε προβλήματα που αναπόφευκτα θα προκύψουν καθώς θα μπορείτε να τα παρουσιάσετε καταλλήλως στον manager σας. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείται την ενεργητική ακρόαση ώστε να κατανοείτε πλήρως τι σκέφτεται και να αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι πραγματικά τον ακούτε. Μπορείτε να πετύχετε και τους δικούς σας στόχους αν τους ευθυγραμμίσετε με αυτούς του manager σας, καθώς πετυχαίνοντας οργανωσιακούς στόχους μπορείτε να πετύχετε και προσωπικούς. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, σκοπός είναι να παρέχετε λύσεις και όχι να καταδεικνύετε το πρόβλημα. Τέλος, να ζητάτε συχνά feedback και καθοδήγηση από τον προϊστάμενό σας, καθώς αυτό δείχνει ότι τον σέβεστε, εκτιμάτε την άποψή και την καθοδήγησή του καθώς και ότι επιθυμείτε να συνεισφέρετε στους γενικούς στόχους του οργανισμού παράλληλα με την προσωπική σας ανάπτυξη.
Σε κάποια στιγμή μπορεί κάτι να προκύψει και η σχέση σας με τον manager σας να πληγεί. Φυσικά και μπορείτε να επαναφέρετε τη σχέση σας , συχνά με κάποια προσπάθεια από μέρους σας. Και ποιο είναι το κλειδί για μια εποικοδομητική σχέση με τον manager σας; Να αναγνωρίσει την αξία σας. Το σημαντικό δεν είναι να χτίσετε μια καλή φιλική σχέση μαζί του ούτε να κερδίσετε την εύνοιά του μέσα από συνεχή κομπλιμέντα. Το σημαντικό είναι να μπορέσει να αναγνωρίσει την αξία σας μέσα από την δουλειά που παράγετε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμα κι αν υπάρξει ρήξη μεταξύ σας, ο ίδιος σχεδόν πάντα θα ξέρει την αξία σας, παρά τις μεταξύ σας διαφωνίες, κι έτσι η σχέση εμπιστοσύνης που έχετε χτίσει θα σας βοηθά στην ανάκαμψη μετά από μια δύσκολη στιγμή.