Στη σύγχρονη αγορά εργασίας, η τεχνική κατάρτιση είναι απαραίτητη. Ωστόσο, εξίσου κρίσιμες και καθοριστικές για την πρόσληψη ενός υποψηφίου είναι και οι διαπροσωπικές του δεξιότητες, οι οποίες πλέον είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά και αποκορυφώνουν την εξέλιξη της καριέρας κάθε ατόμου! Χωρίς αμφιβολία, λοιπόν, οι υποψήφιοι με πλούσιες διαπροσωπικές δεξιότητες είναι περιζήτητοι για μια ποικιλία τύπων θέσεων εργασίας και οι HR Professionals θα πρέπει να αναζητούν αυτές τις δεξιότητες, εάν θέλουν να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα του οργανισμού τους!
Ποια είναι, λοιπόν, τα 3 κορυφαία soft skills που πρέπει να αναζητά ένας HR Professional;
Feedback
Οποιοδήποτε ρόλο και αν αναλάβει το νέο άτομο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί να επικοινωνήσει είτε με πελάτες είτε με συναδέλφους. Με όλους θα πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνήσει το μήνυμά του με σαφήνεια, ευγενικό τρόπο και να αποφύγει τις παρεξηγήσεις. Θα πρέπει, δηλαδή, να έχει μια υγιή και αποτελεσματική επικοινωνία. Το μέσο, λοιπόν, για να το πετύχει αυτό είναι το feedback.
Το feedback, ή αλλιώς ανατροφοδότηση, αφορά τη μετάδοση αξιολογικών ή διορθωτικών πληροφοριών σε κάποιον μετά από κάποια δραστηριότητα. Το feedback μπορεί να είναι είτε θετικό, όταν αναφέρεις στο άλλο άτομο τι θεωρείς ότι έκανε ή χειρίστηκε σωστά και όταν αναγνωρίζεις την αξία της δουλειάς του, είτε προς βελτίωση, όταν αναφέρεις στο άλλο άτομο τι θα μπορούσε να βελτιώσει και να διορθώσει σε κάτι που έκανε. Ακόμη, η ανταλλαγή του feedback συμβάλλει στην πλήρη κατανόηση των συνομιλητών μεταξύ τους και διασφαλίζει ότι βρίσκονται στο ίδιο σημείο επικοινωνίας, χωρίς να έχουν γίνει παρεξηγήσεις.
To feedback θεωρείται ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, καθώς βοηθά το άτομο που το λαμβάνει να εντοπίσει τι μπορεί να βελτιώσει στην εργασία του, ώστε να εκπληρώσει τους στόχους του και να φτάσει όπου επιθυμεί, ή να αναγνωρίσει τι κάνει καλά, ώστε να συνεχίσει να το κάνει. Δηλαδή, βοηθά το άτομο που το λαμβάνει να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί προς το καλύτερο. Παράλληλα, το feedback αποτελεί αφορμή ώστε τα μέλη της ομάδας να έρθουν κοντά, να επικοινωνήσουν με ειλικρίνεια και, τελικά, να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα ψυχολογικής ασφάλειας μέσα στην ομάδα.

Επομένως, ένας υποψήφιος που αναζητά το feedback, είναι ανοιχτός στο να το ακούσει και να το εφαρμόσει και παράλληλα, δίνει το feedback στους συναδέλφους του, με στόχο να τους βοηθήσει να εξελιχθούν, είναι σίγουρα περιζήτητος και μπορεί να προσφέρει πολλά καλά στην ομάδα!
Ειδικότερα:
- Ενισχύει την απόδοση και την ανάπτυξη: Οι εργαζόμενοι που μπορούν να δίνουν και να λαμβάνουν feedback αποτελεσματικά συμβάλλουν σε μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης.
- Καλλιεργεί την προσαρμοστικότητα: Οι εργαζόμενοι που χειρίζονται καλά τo feedback είναι συχνά πιο προσαρμοστικοί και ανθεκτικοί. Μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τις αλλαγές και τις προκλήσεις, γεγονός που τους καθιστά πολύτιμους σε ένα δυναμικό εργασιακό περιβάλλον.
- Ενθαρρύνει την καινοτομία: Ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου υπάρχει το feedback, δημιουργεί χώρο για δημιουργικότητα και καινοτομία. Οι εργαζόμενοι αισθάνονται πιο άνετα να μοιράζονται νέες ιδέες και να αναλαμβάνουν ρίσκα, γνωρίζοντας ότι θα λάβουν εποικοδομητικό feedback αντί για κριτική.
- Ενισχύει τη δέσμευση και τη διατήρηση των εργαζόμενων: Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ακούγονται και εκτιμώνται μέσω της ανταλλαγής feedback, τα επίπεδα δέσμευσής τους αυξάνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη εργασιακή ικανοποίηση και χαμηλότερα ποσοστά αποχωρήσεων από την εργασία.
Empathy
Σε ένα εργασιακό περιβάλλον, για να υπάρξει ομαλή επικοινωνία και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ συναδέλφων, αυτό που χρειάζεται να καλλιεργηθεί είναι η ενσυναίσθηση. Όταν υπάρχει ενσυναίσθηση, τα άτομα αισθάνονται ότι εκτιμώνται, ότι έχουν αξία τα συναισθήματά τους και ότι είναι αποδεκτά. Κατά συνέπεια, δημιουργείται ένα θετικό κλίμα το οποίο ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τη δημιουργικότητα.
Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις και να κατανοείς να συναισθήματα των άλλων. Αποτελεί βασική διάσταση της συναισθηματικής νοημοσύνης και έχει τρία είδη: α. τη γνωστική που σημαίνει ότι αναγνωρίζεις το συναίσθημα που αισθάνεται κάποιος, β. τη συναισθηματική που σημαίνει ότι αισθάνεσαι αυτό που αισθάνεται ο άλλος και γ. τη συμπονετική που σημαίνει ότι ανησυχείς για κάποιον και συμπάσχεις μαζί του.

Συχνά, προκύπτουν εμπόδια, τα οποία εμποδίζουν το άτομο να δείξει ενσυναίσθηση, όπως το ότι οι άλλοι κρύβουν καλά τα συναισθήματά τους και δίνουν λανθασμένη εντύπωση ή το ότι το άτομο παραμένει αφοσιωμένο αποκλειστικά στις δικές του ανάγκες και συναισθήματα, αγνοώντας το πώς αισθάνονται οι άλλοι. Ο εργαζόμενος, όμως, που ξεπερνά αυτά τα εμπόδια και δείχνει ενσυναίσθηση συμβάλλει στην εμφάνιση θετικών συνεπειών για τον οργανισμό.
Ειδικότερα:
- Βελτιώνει τη συνεργασία της ομάδας: Τα άτομα με ενσυναίσθηση ακούν ενεργητικά, έχουν διάθεση για υγιή διάλογο και κατανοούν την οπτική των συναδέλφων τους. Ακόμη, προσφέρουν βοήθεια στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους και είναι ικανά να διαχειριστούν αποτελεσματικά μια σύγκρουση, ώστε να φτάσουν στην επίλυσή της. Τέλος, είναι πιο πιθανό να δώσουν εποικοδομητικό feedback, με τρόπο που να είναι ευγενικός και χρήσιμος, διευκολύνοντας τους συναδέλφους τους να το αποδεχτούν και να δράσουν σύμφωνα με αυτό.
- Προωθεί τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη: Οι εργαζόμενοι με ενσυναίσθηση εκτιμούν και σέβονται τη διαφορετικότητα, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός εργασιακού χώρου χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι αισθάνονται ότι ανήκουν και ότι γίνονται αποδεκτοί. Έτσι, η ικανοποίηση από την εργασία τους και το ηθικό τους ενισχύονται, οδηγώντας σε αυξημένη δέσμευση και παραγωγικότητα όλης της ομάδας.
- Ενισχύει τις σχέσεις με τους πελάτες: Οι εργαζόμενοι με ενσυναίσθηση έχουν την ικανότητα να μπαίνουν στη θέση του πελάτη, να κατανοούν τις ανάγκες και τις ανησυχίες του και να τα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, γεγονός που ενισχύει την ικανοποίηση και τη δέσμευση των πελατών. Παράλληλα, όταν οι πελάτες έρχονται σε επαφή με εργαζόμενους με ενσυναίσθηση, αισθάνονται ότι τους καταλαβαίνουν και αποκτούν θετική εντύπωση γενικότερα για τον οργανισμό, κάτι που λειτουργεί θετικά στη φήμη του.
Critical thinking
Από τις δεξιότητες που θα πρέπει να αναζητούν οι HR Professionals δεν θα μπορούσε να λείπει η κριτική σκέψη. Όποιος και εάν είναι ο ρόλος που πρόκειται να αναλάβει ο υποψήφιος, θα πρέπει να μπορεί να αναλύει καταστάσεις, να επεξεργάζεται τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του και να παίρνει τεκμηριωμένες αποφάσεις ανάλογα με τον στόχο που θέλει να πετύχει.
Η κριτική σκέψη είναι η νοητική και συναισθηματική λειτουργία κατά την οποία το άτομο αξιολογεί την αξιοπιστία των πληροφοριών που λαμβάνει και αποφασίζει τι να σκεφτεί ή πώς να δράσει μέσω συλλογισμών που γίνονται με βάση όλα τα δυνατά στοιχεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή του. Στοιχεία της κριτικής σκέψης είναι: α. η λογική, η οποία οδηγεί σε σωστά συμπεράσματα με επιχειρήματα και αποδείξεις, β. η αυτογνωσία, η οποία σημαίνει ότι γνωρίζεις καλά ποιες είναι οι απόψεις σου και πώς αυτές σε επηρεάζουν, ώστε να είσαι σε θέση να κρίνεις αντικειμενικά και γ. η ευρύτητα πνεύματος, η οποία ενισχύει τη δεκτικότητά σου σε νέες εμπειρίες και ερεθίσματα και σε κάνει να εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου.

Ένας εργαζόμενος με αναπτυγμένη κριτική σκέψη είναι περιζήτητος, γιατί:
- Συμβάλλει στη διαρκή βελτίωση του οργανισμού: Οι εργαζόμενοι που σκέφτονται κριτικά είναι σε θέση να κάνουν τον αναστοχασμό τους και είναι ανοιχτοί στο να λάβουν feedback, με στόχο να βελτιωθούν. Έτσι, αναπτύσσονται διαρκώς, κάνοντας και τον οργανισμό να εξελίσσεται. Επίσης, εντοπίζουν ανεπάρκειες στις υπάρχουσες διαδικασίες και προτείνουν βελτιώσεις, προωθώντας μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης.
- Ενισχύουν την προσαρμοστικότητα: Στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, όπου συμβαίνουν διαρκώς αλλαγές και προκύπτουν νέα δεδομένα, οι εργαζόμενοι με κριτική σκέψη προσαρμόζονται γρήγορα και μπορούν να λάβουν σωστές αποφάσεις υπό πίεση. Ακόμη, είναι πιο πιθανό να αγκαλιάσουν ευκαιρίες για μάθηση και να προσαρμόσουν τη σκέψη τους στις νέες πληροφορίες και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
- Διευκολύνουν την αποτελεσματική ηγεσία: Οι κριτικά σκεπτόμενοι εργαζόμενοι λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και είναι σε θέση να ηγούνται αποτελεσματικά των ομάδων, δίνοντας το παράδειγμα και στα υπόλοιπα μέλη. Τέλος, παρέχουν σαφές όραμα, κατεύθυνση και την κατάλληλη καθοδήγηση στις ομάδες, ώστε εκείνες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να παραμείνουν επικεντρωμένες στην προσπάθεια τους να πετύχουν τους στόχους του ευρύτερου οργανισμού.